073064014

Maše in druga oznanila

Evharistija predstavlja vrhunec Jezusove ljubezni do nas. Bog vsakomur izmed nas zagotavlja: "Ali pozabi žena na svojega dojenčka, da bi se ne usmilila sina svojega telesa? In ko bi ga tudi ona pozabila: jaz te ne pozabim! Glej, na obe dlani sem te napisal, …" (Izaija (49,14).

Kristus je evharistično navzoč med nami, s prisotnostjo svojega Duha poživlja in krepi življenje Cerkve - in inštitucije in celotne skupnosti verujočih.

Jezusovo telo je zdaj poveličano, ne pozabimo pa, da je bilo telo Jezusa, ko je trpel za nas na križu na materinski način tudi Marijino. Mati na prav poseben način čuti svojega otroka. Zato izkazujemo vso hvaležnost vselej tudi materi Mariji. Vir: Katoliška cerkev

Foto: CanvaPro

Molitev za nove duhovne poklice 

Prosíte torej Gospoda žetve
župniji vinica in sinji vrh, žeželj

Urnik svetih maš

Svete maše od 29. 4. do 2. 6. 2023
župniji vinica in sinji vrh, žeželj

Druga oznanila

Ne verujte svetu!

Številka 5, letnik XXV, maj 2024

Dragi prijatelji, ste opazili, da je hrepenenje po spoštovanju in ljubezni navzoče v vsakem bitju od rastlin dalje. Pregovor pravi, da je trti najbolj všeč vinogradnikova senca. Žival je vesela pozornosti včasih še bolj kot hrane. Pri ljudeh pa je to hrepenenje po bližini še bolj globoko in zavestno. In zdaj najvažnejše: hrepenenje po naši bližini je tudi v Bogu. »Kakor se ženin veseli neveste, tako se tebe veseli tvoj Bog,« beremo pri Izaiju 62,5.

Si predstavljamo? Kakor se ženin veseli nevestine bližine, tako se Bog veseli nas!Hvala, Gospod, nisem vreden!

Zaradi te ljubezni pravi Jezus: »Odhajam, da vam pripravim prostor… dokler pa ste šena svetu vam bom pošiljal Tolažnika…«

Zares prijetna osvežitev v okolju, ki v Boga skoraj več ne veruje in nas prepričuje, danisi nič. Ne verujte svetu pač pa Jezusu, ki pravi: Božji otroci ste in dediči nebes.

Vaš župnik

Kruh in Duh

Številka 5, letnik XXV, maj 2024

V tokratnem Viniškem zvonu že najavljamo dva ključna dogodka v župniji, to sta prvo obhajilo in birma. Z veroukarji se lepo pripravljamo. Naj bosta ta dva praznika tudi starejšim prilika za poživitev vere.


Ali res verujem Jezusovi besedi: »Kdor uživa ta kruh, bo živel vekomaj…« Če ima Jezus prav, zakaj tako redko prejmem svete skrivnosti? Ker se čutim nevrednega. Čemupa je dal Jezus zakrament svete spovedi? Kdaj sem bil nazadnje? Ponižaj se, priznaj svojegrehe in prejmi sveto obhajilo. Naj tudi tvoj otrok vidi, da veruješ…

Birma je dar Svetega Duha. O njem pravi Jezus: »Duh je tisti, ki oživlja, meso nič nekoristi…« Sem kdaj iskreno prosil za dar Duha, da bi poživil vero upanje in ljubezen, da binehal preklinjati, kaditi ali piti, da bi se odrekel pornografiji, da bi bolj spoštoval svojodružino in da se vere v javnem življenju ne bi nikoli sramoval…? Vse to je dar Duha inGospod ga daje zastonj tistim, ki ga prosijo.

Volitve

Številka 5, letnik XXV, maj 2024

Včasih se kdo »pohvali,« da ga politika ne zanima in da ne hodi na volitve. Takšno ravnanje je bilo razumljivo do l. 1991, ko smo imeli enopartijski sistem in je bilo prav vseeno, če si šel na volitve ali ne. Ključni politiki so bili vnaprej izbrani, volitve pa so bile samo videz nekakšne demokratičnosti.

V samostojni Sloveniji in v Evropski uniji imamo večstrankarski sistem, za katerega pravijo, da je najmanj slab. To pomeni, da, če so volitve poštene in je večina volivcev modrih, pridejo na oblast bolj pošteni ljudje, ki delajo za skupno dobro.

Za kristjana so volitve v sedanjih okoliščinah moralna dolžnost. Pri izbiri kandidatov naj nas vodi Jezusova beseda: »Po njihovih delih jih boste spoznali.« Letošnja odločitev ne bo pretežka. V času, ko narod in Evropa očitno izumirata, je nekaterim strankam glavna politična tema: splav in konoplja in evtanazija = smrt, ne pa družina, domovina, delo in poštenje. Recimo jim NE in izberimo življenje. Tudi glede volitev nas bo Gospod nekoč vprašal …

Šmarnice

Številka 5, letnik XXV, maj 2024

Dragi otroci in starši, tudi letos bomo obhajali priljubljene šmarnice.

Središče srečanja bosveta maša, litanije Matere Božje ter lepe Marijine pesmi. Otrokom, ki boste zbrali vsaj15 listkov, bomo pripravili lepo srečanje s piknikom.

Foto: Sara M., fotografijo nam je poslal njen očka.

Zahvala

Številka 5, letnik XXV, maj 2024

V nedeljo, 21. aprila, je novomeški škof Andrej Saje svečano blagoslovil prenovljeno podružnično cerkev Sv. Mihaela v Damlju.

 K sveti maši je prišlo veliko število vernikov iz župnij Vinica in Sinji vrh pa tudi od drugod. Cerkvene pevke iz Sinjega vrha in ljudskopetje prisotnih vernikov je popestrilo zares čudovit obred in ustvarilo občutekdomačnosti podeželja. Po sveti maši je potekala še pogostitev vseh prisotnih z dobrodomačo hrano in pijačo. Pevke so gospodu škofu zapele tudi nekaj belokranjskih ljudskihpesmi, saj je on velik ljubitelj ljudskega petja.

Krajani Damlja in Kota se vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri organizaciji in izvedbi tegasvečanega dogodka iskreno zahvaljujejo za nesebično pomoč, prav tako pa tudi gospoduškofu in župnikoma Tonetu in Jožetu za lepo opravljen obred.

Krajani Damlja in Kota

Ne prezrimo

Številka 5, letnik XXV, maj 2024

 • Zbor sv. Neže Praške bo pel v nedeljo, 5. 5, ob 16. uri pri maši na Zaplazu.Vabljeni!

 • Pred Vnebohodom so trije prošnji dnevi, ko opravimo več svetih maš zablagoslov na polju.

 • Konferenca dekanijskih duhovnikov bo v sredo, 8. 5., ob 9.30 v Vinici.

 • Dekanijsko srečanje ministrantov bo v soboto, 11. 5., ob 9.uri v Vinici.Ministranti se boste pomerili v kvizu in nogometu.

 • Sedemdnevnica pred prvim obhajilom se začne v nedeljo, 19. 5., pred birmo pav nedeljo, 26. 5.

 • Srečanje s škofom bo v torek, 28. 5. ob 18. uri za birmance, starše in botre, česo od blizu. Po sveti maši ob 19. uri se želi škof srečati s člani ŽPS, pevci inključarji. Ker je to kanonična birma (vsaka štiri leta), pridimo vsi, če le moremo.Ne bojmo se škofu postaviti tudi kakšnega vprašanja.

 • Obletna maša v Kočevskem Rogu bo v soboto, 1. 6., ob 11. uri. Prijavite se donedelje, 26. 5.

 • Čiščenje in krašenje: 4. 5. Hrast 1. sk.; 11. 5. Nova Lipa 1-20; 18. 5. Hrast 2. sk.;25. 5. starši prvoobhajancev (tudi cerkvena okna) ; 1. 6. starši birmancev, 8. 6.Nova Lipa 20 dalje.

Kako se je počutil Bog takrat, ko je iz ljubezni do nas "dal svojega edinorojenega Sina, da se ne pogubi, kdorkoli veruje vanj, temveč da ima večno življenje"? In zakaj je Sin privolil?
 • Celoletna Šola za zakon: www.najina-pot.rkc.si

 • Mladinska skupina ima srečanje vsako soboto ob 19. uri. Posebej lepo vabljeni fantje in dekleta, ki ste letos ali lani končali osnovno šolo.

 • Spoštovane krasilke, hvala, ker tako lepo skrbite za urejenost in lepoto naših cerkve. V času vročine, se pokaže, kako dobro je, da krpe prinesete s seboj, da se ne sušijo v cerkvi in povzročajo zatohlost. Če sevam zdi pametno, lahko namesto ikebane postavite tudi lončnico. Prihranile si boste delo, živa roža je lepa in prijetno ji bo nekaj dni v cerkvi. Skupina, ki prinese lončnice, naj te tudi odnese, razen če se z naslednjo skupino dogovori, da ostanejo.

 • Knjigo, ki je izšla ob 750 letnici naše župnije Opevam tvojo zvestobo, Gospod ahko kupite v župnišču ali po vsaki sv. maši v zakristiji poznižani ceni 20€. Knjiga je tudi lepo darilo.

 • Vljudno prosim, da ob žegnanjih ne prosite za svete maše, saj je moja želja, da bi takrat bila sv. maša za »Žive in pokojne iz soseske.«

 • Svete maše, ki jih naročite v zakristiji, bodo opravljene na želeni datum, če v koledarju mesto ni zasedeno, sicer pa prvi prosti dan po željenem datumu.

 • Namenite 1 % svoje dohodnine Katoliški cerkvi. To lahko brez dodatnih stroškov naredite vsako leto do 31.12. Tako boste lahko prispevali za delovanje slovenske Cerkve, naših duhovnikov, župnij, vrtcev in šol, redovnih skupnosti, katoliških dobrodelnih ustanov ter ohranjanje slovenske sakralne kulturne dediščine. VEČ >>>

 • Če kličete župnika na stacionarno številko, počakajte nekoliko dlje časa. Po petem zvonjenju centrala preklopi na mobilni telefon 041 566 500.

 • Želite svoj prispevek nakazati na TRR Župnije Vinica? TRR je odprt pri Deželni banki Slovenije: SI56 1990 6501 0816 145. Namen: Dar za cerkev. Podjetja vpišite: donacija za potrebe cerkve in ustrezno označite namen CHAR.

božja beseda

Jezus je rekel:

"Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen."
Jn 13, 34-35